M A G Y A R O R S Z Á G 24


2018.12.17 14:28:20
2018.11.23 10:10:57
2018.11.21 08:30:29
2018.11.10 13:52:40
2018.10.22 09:11:18
2018.10.10 07:49:56
2018.09.22 09:46:45
2018.08.17 02:31:16
2018.08.09 15:35:48
2018.07.31 08:26:04
2018.07.13 07:52:11
2018.07.08 17:35:22
2018.06.28 05:43:49
2018.06.26 07:08:33
2018.06.21 08:31:36
2018.06.16 14:33:41
Újabb afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban
Újabb afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban
Afrikai elefántborjú (Loxodonta africana) született szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény ivarú utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja. A tíz éve Svédországból érkezett, Kwanza névre hallgató 19 éves nősténynek ez már a második borja, az idősebb hím borjú, a napokban agyarműtéten átesett Kito három évvel ezelőtt született - mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója.

A szakember közlése szerint a valószínűleg nőstény ivarú új utód problémamentesen jött világra, anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban és már a csapat többi tagjával is megismertette. Gajdos László megjegyezte, a következő huszonnégy óra kritikus lesz a kiselefánt számára, a gondozók remélik, hogy magához tudja venni a számára nélkülözhetetlen anyatejet, vagyis a tehén szoptatni fogja majd a kicsinyét.

Az ország legnagyobb elefántcsapatát a Nyíregyházi Állatpark tartja, a sóstógyógyfürdői látványosságban most négy afrikai és három ázsiai elefánt él. Kwanza párja, a két utód édesapja, a 26 éves Jack nevű elefántbika jelenleg a svájci Baselben egy tenyészprogramban vesz részt.

Az igazgató megjegyezte, míg ázsiai elefántból több egyedet tartanak a hazai állatparkok, addig afrikaiból keveset láthatnak a látogatók. Utóbbi oka, hogy kevés a jó genetikai adottságokkal rendelkező afrikai elefántbika, akik alkalmasak lennének a fedeztetésre.

Afrikai elefánt Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, ahol eddig háromszor született utód: elsőként 2007-ben, majd 2015-ben és 2018-ban.

A világ legnagyobb és legerősebb szárazföldi emlőse az afrikai kontinensen honos, a Szaharától délre. Manapság az ottani nemzeti parkok és más védett területek lakója.

Az afrikai elefántnak egy nagyobb és egy kisebb termetű alfaja van. Az előbbi fajta bikája 3,4 méter magasra nő, súlya eléri a hat tonnát. A tehén kisebb, 2,8 méternyi és négytonnás. A legjellemzőbb testrészük, az ormányuk két méter hosszú.

  
Forrás: MTI / Fotó: Balázs Attila
F R I S S

2018.12.17 14:28:20
2018.11.23 10:10:57
2018.11.21 08:30:29
2018.11.10 13:52:40
2018.10.22 09:11:18
2018.10.10 07:49:56
2018.09.22 09:46:45
2018.08.17 02:31:16
2018.08.09 15:35:48
2018.07.31 08:26:04
2018.07.13 07:52:11
2018.07.08 17:35:22
Információ:
info@magyarorszag24.hu
Szerkesztőség:
szerkesztoseg@magyarorszag24.hu
Médiaajánlat letöltése (PDF)
sales@magyarorszag24.hu